Search
Close this search box.

Arbitrage

Spelregels

De Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) stelt de officiële spelregels op die worden gehanteerd in de diverse competities. Via onderstaande lijst kun je de meest recente uitgaven van de spelregels downloaden.

Zaalvolleybal

Cool Moves Volleybal (CMV)

Scheidsrechters

Afhankelijk van je afgeronde scheidsrechtersopleiding ontvang je van de Nevobo een scheidsrechterscode die bepaalt welk niveau wedstrijden je mag fluiten:

Nationale scheidsrechters

N1 – Eredivisie en Topdivisie
N2 – Eerste Divisie
N3 – Tweede Divisie

Regioscheidsrechters

R1 – Derde divisie en lager
R2 – Promotieklasse en lager
R3 – VS-3 cursist (promotieklasse)

Verenigingsscheidsrechters (fluiten thuiswedstrijden)

V2 – Promotieklasse en lager.
V4 – 1e klasse en lager (afgeronde VS-2 opleiding)
V5 – VS-2 cursist in opleiding
V6 – 3e klasse en lager (incl. jeugd, m.u.v. Topklasse A en B) d.m.v. digitale toets
V7 – 3e klasse en lager (m.u.v. Topklasse A en B)
V8 – VS-2 jeugd in opleiding (m.u.v. Topklasse A en B)

Moet je zelf een wedstrijd fluiten? In het wedstrijdprotocol vind je een aantal handige tips over de taken die je als scheidsrechter moet uitvoeren. Kijk ook op het fluit- en telschema wanneer je aan de beurt bent.

Tellers

Als teller ben je verantwoordelijk voor het digitaal wedstrijdformulier (DWF). Op het DWF wordt, tijdens de wedstrijd, het wedstrijdverloop ingevuld: startopstellingen, wissels, time-outs, bestraffingen en natuurlijk het aantal gescoorde punten. Dit alles wordt bijgehouden zodat, wanneer dit noodzakelijk mocht zijn (bijvoorbeeld bij een protest), de Nevobo de wedstrijd min of meer kan ‘reconstrueren’.

Moet je zelf een wedstrijd tellen? Op deze pagina vind je handige tips, een handleiding en kun je oefenen met het DWF. Kijk ook op het fluit- en telschema wanneer je aan de beurt bent.